Tingsprotokoll
Tingsprotokoll från 1570 Folkrörelsearkivet.pdf
Tingsprotokoll från 1574 Folkrörelsearkivet.pdf
Rövana i Finnforsberget.
Angående rövarna i Finnforsberget finnes, eller har funnits två avskrifter av aktstycken, vilka vi här återgiva överförda till modärnt språk:
Tingsprotokoll från 1570
(Avskrift.)
År 1570. då laga ting hölls med allmogen i Skellefteå socken inställde sig vid rätten Olov Nilsson i Myckle, John Pedersson och Mårten Jonsson i Medle och begärde av socknen i gemen ett sannfärdigt vittnesbörd huruledes dessa män äro komna till laxfisket i Finnforsfallet och huru de erhållit äganderätt till detsamma, ty Kungl. Majestät begärde få veta det. Då berättades av allmogen i Skellefteå, att det var sant, att dessa män hade fått laxfisket, så som här nedan berättas.
År 1524 hade några skogsrövare kommit hit över från Norge. De toge sitt hemvist i en grotta nära Finnfors laxfiske. Dessa »dråpare» eller rövare gjorde mycken skada med stöld, röveri och mord, så att ingen var säker, vare sig hemma i sitt hus eller på vägarna.
På den tiden voro få bönder i landet och intet krigsfolk, ty danskarne innehade då mestadels Sverige.
I Myckle bodde en man, som hette Albrecht och i Medle en vid namn Mårten Jonsson Stål. Desse män hade sammankallat några bönder och övertalat dem att vara sig följaktige och uppsöka mördarne och angripa dessa. Som de voro ense härutinnan drogo de åstad och uppletade rövarnes kula. När de fingo den i sikte satte de sig ned och rådplägade, huru de skulle begynna anfallet. Som man ej kunde enas om bästa sättet för att överrumpla bovarna, så vände de flesta bönderna åter till hemtrakten.
Men Albrecht och hans son, Nils Albrechtsson i Myckle, samt Mårten Jonsson Strål från Medle med deras söner och drängar angrepo nattetid rövarne. Först togo de med list deras bågar och svärd. Sedan dödade de sju av mördarne, men den åttonde slapp undan, i det han rymde på skidor. Denne jagade bönderna tre mils väg, men hunno honom slutligen och togo honom tillfånga samt förde honom till Skellefteå, där han som andra mördare togs av daga. För denna sin gärning gåvos dessa bondemän Finnfors laxfiske och ha okvalt besuttit det till den dag i dag är.
Till bekräftelse på att detta är sanning, sätta, vi vårt sockensigill inunder det som är skrivet och givet.
(Sigill.)
Tingsprotokoll från 1574
(Avskrift.)
Jag, Sven Pehrsson, » underlag mans domhavande» i Västerbotten, gör veterligt, att den tid jag höll laga ting med allmogen i Skellefteå socken, eller den 22 februari år 1574, i ärliga mäns närvaro och då Lars Jönsson var fogde där sammastädes, så kommo tre hederliga män, Olov Nilsson i Myckle, John Pederson och Mårten Jonsson i Medle och kungjorde, att de mist ett laxfiske, som Kunglig Majestät givit dem. Nu trädde de inför rätta och frågade de om de ej måtte få åtnjuta och behålla den »lilla lägenhet», som finnas vid holmarna nedanför fisket och om sommaren bruka denna och sedan det efterfiske, som är möjligt medels ljustring om hösten sedan Kunglig Majestäts fiske är slutat.
Fogden Lars Jönsson och de tolv edsvurne samtyckte då till, att de ovannämnde männen skulskulle njuta och behålla samma fiske mellan forsarna, och att ingen, vid 40 markers vite, finge göra dem något förfång i deras lagliga rätt från dagtecknandets dato. Härefter må var och en sig rätta.
Eftersom nu anspråken lagligen blivit samtyckta till, tilldömde jag och de tolv edsvurne ovannämnda fiske till Olov Nilsson i Myckle, Jon Pedersson och Mårten Jonsson i Medle som stadigt och fast för födda och ofödda vid straff som lag förmäler.
I nämnden sutto: Lars Andersson i Viken, Matts i Påhlmark(?), Nils Nilsson, där sammastädes, Jon Andersson i Kusmark, Olof Ersson i Tufvan. Olof Ohlsson i Gärdsmark, Sven i Bure, Mats i Ostvik, Holger i Böle, Thomas i Kåge, Nils Hansson i Ostvik och Anders Hindersson, i Åbyn.
Till yttermera visso trycker jag mitt sigill under detta öppna brev, som skrivet står.
År och dag som ovan.
(Sigill.)
Med de av framlidne komminister Petrus Sundberg och Anders Andersson i Klutmark bevittnade avskriflern a lika lydande, intygar
Ol. Örnberg.
Källa:
Rövarna i Finnforsberget. Historiskt dokument från 1500-talet (1914) Skellefteå tryckeri AB, Norra Västerbotten.